Wat is dat toch met vijftig?

Alhoewel ik op de middelbare school een goede wiskundeleraar had, die ons óók bijbracht dat wiskunde mooi is, een soort talmde je moet beheersen om te waarderen. En wat mij met Duits en Scheikunde nooit lukte, lukte met wiskunde wel; het ís mooi. Niet dat ik er een enorme uitblinker in was. Dat waren andere klasgenoten. Maar zoals een leraar Nederlands ons – in de beleving van tóen – poëzie door de strót duwde, zo moesten we ook flink doorbijten op exacte vakken. En net zoals we in onze volwassen levensjaren ineens poëzie ontdekten, zo ontdekten we ook de boeiende werking van wiskunde. Ik ben zelfs zoiets als De Stelling van de Papegaai, een soort thriller/introductie in de geschiedenis van de wiskunde aan het lezen. Als je stukken wiskundegeschiedenis wilt kennen, is het lezenswaardig. Het thrillerdeel komt, laten we zeggen, niet echt uit de verf.

20121027-195617.jpg

Mensen hebben een fascinatie voor getallen. Wat ik nog niet wist, is dat numerologie één van de oudste voorspellende activiteiten is.

Numerologie stoelt op aspecten uit verschillende tradities en oude culturen, waaronder Babylonië, astrologische filosofie uit het hellenistische Alexandrië, vroeg christelijke mystici, het occultisme van de vroege gnostici, het Hebreeuwse systeem van de kabbala, de Indische veda’s, de Chinese “Cirkel van de dood” en het Egyptische “Boek van de Meester van het Geheime Huis” (Rite van de Dood).
Het pythagorisme zou een grote invloed gehad hebben op de ontwikkeling van de numerologie en getallensymboliek. Daarbij wordt in de numerologie vooral aangehaakt bij een aan Pythagoras toegedichte uitspraak: “de wereld is gebouwd op de macht der getallen”. Volgens D.J. Struik echter ligt de oorsprong van getallensymboliek wellicht reeds in het Stenen Tijdperk.

Eigenlijk is het jammer dat het pseudo-wetenschap is want léuk is het wel: de idee dat we te maken hebben met verborgen boodschappen.

20121027-192144.jpg

De lol van die getallen is dat je die ineens overal om je heen ziet als je er op gaat letten. Bij Hein Pragt vond ik een leuke pagina met de betekenis van getallen. Je komt er dan achter dat er toch veel is wat je níet weet. Ooit gehoord dat het getal 1312 een betekenis heeft? Het schijnt te staan voor ACAB, all cops are bastards.

Waarom ik er aan begonnen ben? Waarom het me ineens opviel? Dat was toen ik me ineens afvroeg wat we eigenlijk met 50 hebben. Want er is véél te doen over vijftig, hoor. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom. De verwijzing naar Abraham en Sara als je 50 wordt. In de app The Human Face of Big Data komen ze op precies vijftig vragen om je te karakteriseren en je te koppelen aan je dubbelganger (een leuke activiteit, tussen twee haakjes, en je werkt mee aan een grote dataverzameling (big data). Inderdaad, van wie?) Vijftig dagen na Pasen volgt Pinksteren – en: Pinksteren = pentacosta = vijftig.

O, en die Vijftig tinten grijs…. vijftig, niet meer of minder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s