Druppel, druppel regendruppel

Alfred Jodocus Kwak had volledig gelijk met z’n “Hij komt een druppel later”:

Hij vliegt hij waggelt en hij zwemt
Hij kwekt voor jouw en hij kwakt voor haar
Hij snatert heel wat bij elkaar
En als jij een liedje voor hem zingt
Dan plonst dan duikt ie en dan zwemt
Hij wat voor hem

Spetter pieter pater
Lekker in het water
Ga maar vast naar huis
Hij komt een druppel later
Spetter pieter pater
Lekker in het water
Ga maar vast naar huis
Hij komt een druppel later

Lalalalalalalalalalala

Spetter pieter pater
Lekker in het water
Ga maar vast naar huis
Spetter pieter pater
Lekker in het water
Ga maar vast naar huis

De alter ego van Alfred, Herman van Veen, heeft oog voor details en maakt kleine dingen in tekst zichtbaar. Dat zien van kleine dingen heeft ook een beer, Winnie the Pooh die de prachtigste wijsheden debiteert.

“Pooh looked at his two paws. He knew that one of them was the right, and he knew that when you had decided which one of them was the right, then the other was the left, but he never could remember how to begin”

Vooral bij Winnie barst het van de diepere betekenissen. Wat dat betreft, is het echt héél zinvol de verhalen van de beer eens met andere ogen te lezen. Je zult zien dat de beer je heel veel heeft te leren. Ik persoonlijk ben een enórm fan van zijn aanpak van de kleine dingen.

In Nederland regent het bijvoorbeeld geregeld. We hebben de indruk dat het heel vaak regent. En dat klopt. Maar wat óók waar is, is dat we niet vaak nat worden van de regen. En nee, niet omdat we ín een vervoermiddel zitten. Statistici hebben becijferd dat het vaker in de avond of nacht regent dan overdag. En overdag zitten we grotendeels binnen. Regen is, kortom, een belevenis.

Dát is wat Pooh en Kwak ons willen laten doen: de kleine dingen waarnemen. Leven in het moment, om een term uit het populaire mindfulness te gebruiken. Dat is niet eens zó moeilijk. Het eist wel wat oefening. Maar die levert je dan wel ontstressing (ontspanning) en rust op.

20121019-202901.jpg

Regen is een enorme verzameling druppels die naar beneden komen. Maar de geluiden en vormen zijn ongelooflijk uiteenlopend.
Ken je het ruisen van een zomerse regenbui? Het zachte sissen van regendruppels op heet asfalt? De agressieve tik van de eerste regendróppel van de onweersbui? Ken je het verschil tussen een tentdak waarop je íedere druppel hoort en diezelfde bui die heel rustig aanzwelt op het struweel? Ken je het geluid van regendruppels op het water?
En als je dan toch bezig bent; vergelijkbare vragen kun je ook stellen naar het zíen van regen – het oneindig speelse spel van kringen in een plas – of de geur van regen – alhoewel dat wellicht eerder de geur is van de bodem waarop ze viel.

Waarmee ik maar wil zeggen: je moet eens proberen te genieten van kleine dingen die je iedere dag om je heen ziet en eigenlijk niet meer waarneemt. En een goede manier om dat te doen, is proberen die momenten te vangen, in woord of beeld. Moet je zien hoe snel je tot rust komt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s