Wet van Murphy

Het begon toen-i met z’n fiets de bocht tussen de schuurtjes iets te ruim nam en, hangend tegen een houten schuurtje, tot stilstand kwam. Geluk bij een ongeluk dat-i niet onderuit ging in het nauwe achterommetje. Maar een lullig gezicht was ’t wél; een volwassen vent met een half omgevallen fiets tussen z’n benen.

Geïrriteerd door z’n eigen inschattingsfout probeerde-i de fiets weer rechtop te krijgen om de laatste drie meter naar zijn eigen tuindeur dan maar te lopen. Dat was nog niet eens eenvoudig. De tas op de bagagedrager was tussen de snelbinders door scheef gaan hangen en maakte z’n fiets nu instabiel. Met een kwade ruk probeerde-i de fiets onder controle te dwingen. Met als enig resultaat dat het voorwiel obstinaat de lucht in ging en de hele fiets plat op de grond kwam te liggen.

“Godverdomme, kútfiets” leverde ‘m in elk geval wel enige opluchting. Dat het al te laat was, wist-i ook al; het gevoel van chagrijn was binnen geslopen om voorlopig even lekker door te sudderen.

Z’n linkervoet onder de fiets vandaan draaiend, moest-i, een beetje hinkend op z’n rechtervoet, zichzelf vrijmaken. Uiteraard was z’n broek nu vuil. De fiets liet zich niet zonder verzet rechtop zetten en maakte met een vuil voorwiel een stevige modderstreep. Heel goed: die broek had-i juist ’s ochtends schoon aangetrokken.

Dat de snelbinder niet knapte toen-i driftig de tas van naast de fiets weer óp de bagagedrager rukte, was een godswonder.

In z’n linkerbroekzak zaten de huissleutels, onbereikbaar. Door het gehannes met de fiets had-i nu aan beide handen een combinatie van straat- en fietsvuil. Genoeg om beide handen te vuil te maken om ook maar de illusie te koesteren dat-i daarmee de sleutels kon pakken en de broek niet vuiler maken. Ogen dicht dus maar.

Als-i natregende, kwam-i meestal in een haast apathische ische staat: ‘nat is nat en erger dan dit wordt het niet; dus zet de hemelpoorten maar wijd open, hoor’. Datzelfde gevoel golfde nu ook door hem heen. ‘Het zal me ook een rotzorg zijn wat er allemaal vuil wordt van die vieze handen. Ik moet toch echt naar binnen’.

In de schuur lag bij de verzameling halflege blikken uitgedroogde verf een aantal lappen. Daarmee kon-i zijn handen schoonmaken. Schóner maken meer, want ook dat zat niet mee. Met de uitgekozen doek had iemand al een keer smeer van z’n handen gehaald en de doek toen listig in elkaar gefrommeld zodat de smeer niet te zien was. Met dank daarvoor!

Met de bos sleutels in de ene en de tas in de andere hand was het een stap of tien tot aan de achterdeur. En de plas lag halverwege. Overduidelijk.

Met de sleutels in de ene, de tas in de andere hand en met langzaam soppig wordende sokken opende-i de deur. Op het droogloopmatje van de bouwmarkt trekt-i z’n schoenen uit en zet ze bovenop de cv-radiator. Op z’n sokken stapt-i het huis binnen en zet de tas weg. Eerst even de handen wassen in de keuken, denkt-i nog.

Vanuit de open keuken ziet-i de voetstappen op de houten vloer. Alsof er iemand met natte sokken vanaf de achterdeur de huiskamer is doorgelopen. ‘Dat kan er ook nog wel bij’, schiet door z’n hoofd terwijl hij met lauw water en afwasmiddel z’n handen wast.

Hij sloft de trap op. Doet bovenaan de trap de deur van de badkamer alvast met één hand open om direct naar binnen te kunnen stappen. Die stap neemt-i iets te wijd waardoor hij op de voetpedaal van de pedaalvuilnisbak stapt die daar staat. Met een helder ‘klingghh’ springt die open en valt meteen om vanwege het volle gewicht van de man die dit niet had voorzien. Wattebolletjes, wattestokjes, tandenstokers, vuile zakdoekjes en ander ongerief verspreidt zich over de klamme badkamervloer.

Hij zucht en zeigt ineen: “Murphy wint!”

(Bovenstaande is fictief, samengesteld uit losse in tijd onafhankelijke gebeurtenissen die míj niet zijn overkomen)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s