Stem verdomme eens met je hárt!

Emotieloos. Dat zijn de meeste figuranten in de grote toekomstromans van de vorige eeuw. Of het nu Brave New World is of 1984; vlakheid, kleurloosheid en krachteloosheid overheersen. Gelukkig denken we dat zo’n samenleving er niet gaat komen.

Of toch?

Het voordeel van mijn blog is dat ik mag accentueren. Laat ik dat dan maar ’s doen. Want de Tweede Kamerverkiezingen geven een mooie opening daarvoor toen ik dit bord zag in Den Haag:

20120911-175612.jpg

Niks bijzonders aan te zien, toch? Ze staan op meer plaatsen in Den Haag. Mooie borden op een heel stevige voet. Die gaan niet omwaaien. Maar wat me eraan opvalt: het is er maar één. Het zijn helemaal niet de posters van politieke partijen. Het is er één; van de gemeente. Het is niet helemaal duidelijk, maar de borden zijn vast bedoeld als oproep om te gaan stemmen.
Mij deed het bord echter vooral denken aan een overgeregelde samenleving. De posters zijn allemaal precies even groot en netjes op lijstvolgorde geplaatst. Voor velen zal dit bord er netter uitzien dan de wildgeplakte posters. Orde, reinheid en regelmaat zijn er goed ingestampt.

Wat mij betreft, gaan we niet de weg op van dit soort van overheidsaanplakbiljetten. Dat haalt alle sjeu weg. Dat haalt de rafelrandjes van de samenleving af. In dit geval die van de (nachtelijke?) posterplakkers die op zoek zijn naar de meest in het oog springende plekjes. Plakken op de van overheidswege aangewezen borden is een stuk minder. Voor ons, kiezers, is het anderzijds wel weer handig: je kunt de aanplakbiljetten in één keer negeren als je wilt. Maar, nogmaals, de sjeu is dan wel weg.

Vergelijkbaar is de steeds technocratische manier waarop we worden geacht met onze stem om te gaan. ‘Strategisch stemmen’. Natuurlijk kun je strategisch stemmen, door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij de grootste groep. Of je stem te geven aan een ander dan gebruikelijk. Maar doe dat dan wel uit overtúiging.
Strategisch stemmen om ‘te voorkomen dat je stem verloren gaat’, is echter iets heel anders. Dat betekent dat je je laat leiden door prognoses. Niet jóuw visie, jóuw maatschappijbeeld, jóuw wensen, of die van een politicus zijn dan bepalend, maar de inschatting door een derde van de situatie. Nu mag jij me gaan uitleggen op welk moment zoiets verschuift naar een gecontroleerde stemming.
Peilingen zijn belangrijk en informatief. Maar alleen als zij geen effect hebben op het onderzochte. Op het moment dat, als gevolg van eerdere peilingen, het gedrag wordt aangepast, is een begin gemaakt met een glijvlucht; naar een brave new world.

Volgens mij stemmen we om onze mening te geven over de richting die we op willen met onze samenleving en dus stemmen we op diegene waarvan we verwachten dat hij of zij dat het best zal proberen. Maar over maatschappijvisie horen we politici niet veel. Sporadisch wordt een poging gewaagd. Maar over het algemeen gaat het over begrotingscijfers, historisch besef, oneliners en … peilingen. Discussies worden daarmee veel te technisch.

Veel dichterbij dan we willen weten, is de wereld zoals voorzien in de boeken van Huxley en Orwell. De vorm is nog niet die zoals verfilmd. Maar de essentiële eerste stappen; zijn die niet al gezet? Is het niet tijd om ons hart te volgen In plaats van prognoses en projecties?

En als je dan niet je zin krijgt? Dan ís dat zo. We leven sámen en nooit zal één belang (mogen) overheersen. Sterker, degene die meent dat wel te kunnen, gaat te maken krijgen met verzet: boven- of ondergronds. Jammer genoeg maakt de manier waarop steeds vaker naar stemmen wordt gekeken, die kans steeds groter. Immers, ‘strategisch stemmen’ impliceert ook dat er iemand kan ‘winnen’.

Advertenties

One thought on “Stem verdomme eens met je hárt!

  1. Pingback: Zou jij raadslid willen worden? | "Me dunkt…"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s