De meeuwen bewijzen het

20120811-173630.jpg

Dit is Leiden. De Witte Singel, om precies te zijn. Eén van de ‘straten op stand’ in de stad. En wat je ziet, is wat meeuwen in Leiden doen met vuilniszakken: openrijten op zoek naar voedsel. In de meeste wijken buiten de singels, wordt het huisvuil aangeboden in klikobakken, of via grote bovengrondse betonnen containers. In de binnenstad wordt onderzocht of daar ondergrondse containers kunnen komen. Maar tot die tijd is het zaak het vuil zo kort mogelijk buiten te laten te staan en aan te bieden in speciale, stevigere, gele vuilniszakken. Die hier dus niet zijn gebruikt met dit gevolg.

20120811-173642.jpg

De eerste tien jaar dat wij in Leiden woonden, huurden we een (begane grond)verdieping op één van de mooiste plekjes van de stad: het Kort Galgewater. Met groots uitzicht op de Blauwpoortsbrug, de kop van de Haarlemmerstraat en de Prinsessekade. En, uiteraard, het Galgewater.

Voor de niet-Leijenaar: in die jaren tachtig is er dus werkelijk geen bál te beleven aan terrasleven. De stad had net aan twéé terrassen, in totaal. In de tien jaar dat wij er woonden, zie je de stad wat meer gaan leven. Van een duister hol tot een wat lichter geheel: er komen terrassen, het water wordt ontdekt als attractie en er komt een bootverhuurder – Sjaak Veringa. Het Leiden zoals je dat nu ziet, is pas vanaf dat moment gaan ontstaan. Een historische haven – zonder overleg met de buurt door de gemeente door de strot van diezelfde buurt geduwd – later gevolgd door een drijvend restaurantje bepalen die startperiode min of meer.

In die periode maakten we nogal wat mee. Arrestatieteams met kogelwerende vesten, vechtpartijen, brandjes, motoren die uit de bocht vlogen en, plons, in het Galgewater doken, dronken lorren die datzelfde water te laat zagen, corpsballen die – vanwege de ontgroening – om 04.00 uur ’s nachts aanbelden en om eieren vroegen….

Studenten.

Wat me ondermeer is bijgebleven, is de dubbele standaard die veel mensen hanteren als het gaat over gedrag van anderen. Dronken studenten op de brug werden vaak beoordeeld als ‘ach, het zijn studenten’ terwijl een gemiddelde andere dronken lor werd ervaren als uitermate hinderlijk waartegen eens zou moeten worden opgetreden.
Diezelfde dubbelheid kom je veel vaker tegen. Niet voor niets heeft het heel lang geduurd voordat we als samenleving doorhadden dat er zoiets bestáát als witteboordencriminaliteit. Het kost nog steeds veel moeite te accepteren dat we mensen zijn en dus feilbaar; ook de onfeilbaren als politieagenten, officieren van justitite en rechters. Veel mensen hebben nog steeds het idee dat je een seriemoordenaar aan zijn – of haar – uiterlijk kunt herkennen; Lombroso lijkt onuitroeibaar.

20120811-174557.jpg

De Leidse meeuwen maken duidelijk dat we nog niet zo heel veel verder zijn gekomen sinds Lombroso, of zelfs maar de jaren tachtig. Wees eens eerlijk: wat is het eerste beeld wat bij je opkomt als je leest ‘vuil op straat’? Een achterstandswijk? Of een welvarende wijk? Ongetwijfeld de eerste.

En het belachelijke is dat er wel degelijk een verschil in verklaring is. Deels is het een mentaliteitskwestie: wat op straat ligt, is mijn probleem niet. Maar ik beweer hier en nu dat dat in de welgestelde wijk hetzelfde is als in de achterstandswijk. Het verschil? Dat in de welgesteldere wijk mensen heel bewust de duurdere, stevigere, gele huisvuilzakken niet wíllen aanschaffen. Het geld is er, de bereidheid niet. In een achterstandswijk kun je je afvragen of de optie er überhaupt ís, of het geld er is.

Eerlijk gezegd, heb ik me er een ietsiepietsie kwaad over gemaakt. Een straat met goedverdienende bewoners en dan dit voor elkaar krijgen: je zou je moeten doodschamen. Deze twee foto’s zijn er ‘maar twee’, want het hadden er net zo eenvoudig een stuk of tien kunnen zijn.

En weet je…. de achterstandswijk blijft vaker langer zuchten onder het vuil, want ‘dan hadden ze die rotzooi maar niet zelf op straat moeten gooien’.

De Witte Singel was de ochtend er op weer spic en span: schoongeveegd.

Vreemd toch.

Advertenties

2 thoughts on “De meeuwen bewijzen het

  1. In Nijmegen (geen last van meeuwen) zijn we al jarenlang verplicht speciale en prijzige vuilniszakken te gebruiken want anders neemt de gemeente je vuilniszak gewoon niet mee. Misschien niet de fraaiste oplossing maar hij werkt wel. Voor zover ik weet in alle wijken. Zal er morgen nog eens naar vragen als ik toch bij de gemeente ben.

    • Meeuwen zijn in Leiden – en andere kustgemeenten – al tijden een probleem. Ze zijn beschermd en slim. En nu – broedtijd – is het top-erg: veel herrie en agressiever door hun jongen.

      Maar ik heb ze eigenlijk alleen willen gebruiken als een voorbeeld van hoe we bevooroordeeld kunnen zijn. Hoe we herrie van studenten bagatelliseren. Hoe vuil in zo’n nette buurt aan ‘de meeuwen’ wordt geweten. Terwijl ze zich die speciale huisvuilzakken best wel kunnen veroorloven, in de welstandiger buurten. En sommig ‘studentikoos’ gedrag nuchter bekeken zwaar a-sociaal is.

      Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s