Blote borsten in een boot

Het zal vast wel het warme weer zijn, waardoor mensen vreemde dingen gaan doen. Gisteravond zaten we wat te kletsen op een terras in de binnenstad van Leiden. Om een beeld te schetsen: dat is een vrij klein gebied met een oude rivierloop en wat kanalen en singels. De café’s aan dat water hebben jaren geleden al ontdekt dat dat een aantrekkingskracht heeft en legden pontons neer om er terrassen op te beginnen. Voor het geval je het nog niet wist: in Leiden waren dertig jaar geleden haast geen terrassen te vinden. Wie nu op een zomeravond achter het stadhuis op een terras zit, kan zich niet goed voorstellen hoe somber en donker dat gebied tot voor kort was. Maar dat wás.

Wie vandaag de dag op een mooie zomeravond besluit naar een terrasje te gaan in de binnenstad, moet geduld hebben of erg veel geluk. Want het is er druk. Een studentenstad met veel jonge mensen en veel toeristen betekent meestal veel kleine uitgaansgelegenheden en wat we tegenwoordig sfeer noemen. Dat trekt mensen aan, en eerlijk is eerlijk: het ís ook wel gezellig.

En omdat je de binnenstad van Leiden ook heel makkelijk bereikt per boot, is het ook op het water druk. Op de Nieuwe Rijn is het een soort van pantoffelparade van bootjes. Met een drankje in de hand is het dan een goed tijdverdrijf de kapiteinskunsten van de diverse schippers te bekijken. Of commentaar te leveren op “al dat zwart geld dat hier voorbij vaart”. Of dat zo is, is nog maar de vraag. Maar als je weet wat een sloep gemiddeld kost, dan snap je toch niet helemaal waár de economische crisis dan precies terechtkomt. Want de tonnen varen in een rij voorbij.

20120727-203317.jpg

Met warm weer op het water gaan mensen blijkbaar ook wat losbandiger worden. Met een druppeltje alcohol toegevoegd wordt het leven nog leuker. Dan kan de muziek van het meegebrachte mp3-spelertje best nog een tikkie harder. En waarom zou je niet meezingen? Voor hetzelfde geld word je ontdekt als Prachtige Zangstem. Mensen willen nogal eens vreemd uit de hoek komen. Toen wij gisteren wat zaten te bomen over een andere Leidse attractie, de meeuwen, kwam er een boot voorbij met jonge mensen. Die doken een paar terrassen verder van die boot af, klommen weer aan boord en voeren weer terug. Geen idee wat de lol er van was. Maar zij vonden het erg bijzonder.

De dag ervoor fietste ik langs een statige Leidse singel. Het was een uur of twee, drie ’s middags en behoorlijk warm. Blijkbaar is ook dat een goede conditie voor onverwachte gebeurtenissen. Want over de singel kwam een sloep aan met drie jonge meisjes aan boord. Netjes midden op de singel varend, niet te hard en evenmin de aandacht trekkend door veel geluid te maken. En toch trokken ze de aandacht.

Want toen ze ons passeerden, trok één van hen haar shirt omhoog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s