De zee, de zon en het zánd

Het blijft fascinerend om te zien: het grensvlak van water en land, het strand. Vooral ná een stevige storm was er altijd vanalles te vinden. Wás, want dat gebeurt aan de Hollandse kusten al lang niet meer. Die zijn steeds geciviliseerder geworden.

Steeds meer borden verschenen er. Eerst werd, heel terecht, de hele zeereep afgezet en tot verboden gebied verklaard. Dat is begrijpelijk, want die eerste rij duinen moet soms heel wat kracht weerstaan. En als er, zoals wij nog konden, allerlei kinderen die duinen op en af klauteren en rennen dan heeft die zeereep het moeilijk. Ergens in de jaren tachtig ben ik nog eens naar de Wassenaarse Slag gereden tijdens een avondlijke vliegende noordwester. Volslagen idioot, achteraf. Want de storm stond schuin op de kust en de golven waren tot op een meter van de duinvoet gekomen. Dat betekent dus wel een hoogteverschil daar van al gauw 2-3 meter kolkende golven. Maar móói…. en die krácht. Je vergeet dat van je leven niet meer.

20120720-200842.jpg

Later kwamen er nog veel meer borden. Het bord Verboden vuur te maken op het strand, waardoor jongerenbarbecues steeds verder lopen werden. De hondenregeling, want poepende honden op een druk strand… dát kan niet. Parkeerplaatsen voor auto’s en voor fietsen, die steeds groter en duurder werden. De naaktlopersstrandjes: opvallend vér weg van het geklede strand. De stukken strand speciaal voor de surfers en de zeezeilers, want die schepen worden ieder jaar groter.

Het is een hard bestaan, op het strand. Zon, wind en vooral zand maken duidelijk wíe hier hoort en wie niet. Het is dan ook aan het begin van de zomer voor velen een hele klus hun achtergelaten spullen terug te vinden.
Dit is Katwijk, half juli 2012. De meeste boten zijn al uitgegraven. En helemaal op de achtergrond, tegen de duinvoet, zijn ook de woonkluisjes alweer enigszins opgelapt. In die hokjes worden allerlei strandspulletjes bewaard.

In afwachting van een zomerse stranddag.

20120720-170437.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s