Mensen verbinden

Dat het grote successen zijn, ga ik niet beweren. Maar dat het mislukkingen zouden zijn, of zouden worden, zoals doemdenkers nogal eens doen, dát is evenmin juist.

Het onderling verbinden van computers in een netwerk is al een vak apart. En dat zijn dan nog gecontroleerde, niet-denkende apparaten. Toch lukt het ons, mensen, erg goed om ook het verbinden van apparaten te verheffen tot probleemgebied. Het bestaan van diverse platforms en systemen, inclusief hun dialecten, is daarvan wel het beste bewijs. Ideeën genoeg over het antwoord op de vraag ‘wat de béste oplossing’ is.

20120719-185244.jpg

Het onderling verbinden van mensen is toch niet zó moeilijk, denk je dan? Toch wel.

Mensen kennen geen neutraal te benoemen koppelvlakken. En evenmin ‘één, juiste, aanpak’. Menselijk gedrag wordt gekarakteriseerd door een fijnmazig net van conventies en codes. Dat maakt het verschrikkelijk moeilijk dat gedrag te faciliteren. Want wát is nu de sleutel?

Wat mij betreft, heeft een platform als Twitter zo’n sleutel in handen. De korte berichten manen tot snelheid. En omdat ze zo kort móeten zijn, is er geen ruimte voor lange, genuanceerde verhandelingen. In het gesprek dat daaruit volgt, ontstaat die nuance. Een ander interessant effect is Twitter zo mooi een gesprek nabootst: de korte berichten zijn na een paar dagen al niet (eenvoudig) terug te vinden. Daardoor ontstaat de illusie van de vluchtigheid van een gesprek. En zo ‘voelt’ het ook.

Functionele netwerken zijn een slag ingewikkelder omdat de gemene deler niet altijd een gedeelde interesse, maar een gedeeld belang is. Niet alle beroepsbeoefenaren zijn gepassioneerd.

Vandaag stuitte ik op zo’n netwerk. Een internationaal, gericht op de sociale sector in den brede. En, eerlijk gezegd, op een aantal plekken erg interessant, maar op andere minder. Zoals vaak lopen bijvoorbeeld de discussies niet soepeltjes. En dat terwijl het netwerk groot en internationaal is. Als je in contact wilt komen met professionals in de sociale sector, dan moet je hier ’s kijken:

Socialworkhelper.com is a free resource directory with an active social networking community of practitioners and students from helping professions. The network was launched on World Social Work Day, March 20, 2012. The mission of Socialworkhelper.com is to connect like minded individuals and organizations around the globe to help increase collaboration, engagement, and support for one another. Users can create groups, forums, events, blogs or import blogs, upload photos, videos, and more.

Socialworkhelper.com was created to compliment existing organizations and nonprofits by providing tools and a space to enhance their ability to connect with the global community. There are users from Germany, Canada, New Zealand, Great Britain, United Kingdom, Philippines, Trinidad, India, Australia, Guam, Finland, Bangladesh, United States, and more. The network incorporates a language translator to encourage conversations between community members from different countries.

Socialworkhelper.com has also lauched a Mobile Web 2.0 technology to enhance users experience from the web browser on your smartphone. In addition, the network has released a mobile app for Android and Apple iOS devices. Download Today!

If you are a student, professional, nonprofit organization or someone working to help improve the quality of life for the poor and underprivileged, Join Us Today!

De leden komen werkelijk van over heel de wereld. En voor een systeem dat net een paar maanden geleden is gelanceerd, loopt het al vrij aardig. En met thema’s die er toe doen.

20120719-193018.jpg

Overigens ben ik nog het meest benieuwd naar het effect van hun mobiele applicaties. Zullen die in staat blijken het gesprek meer een gesprek te laten zijn? Zal daarmee een sneller vraag- en antwoordspel ontstaan?

Zulke ondersteunende systemen zijn er wel meer. Kijk maar eens bij Lotsahelpinghands. Ik zou die karakteriseren als ‘gericht op het organiseren van onderlinge hulp’. Wat men doet, is rond een probleem, een gezin, een support system opbouwen. In een land als de VS wellicht noodzakelijker dan in Nederland.

Of…?!

Advertenties

2 thoughts on “Mensen verbinden

 1. Jan, je weet,ik volg je niet op de voet. Af en toe lees ik heel veel in één keer. Dank! Voor je mooie kijk op het leven. Je zet me altijd aan het denken. Deze keer ook weer. Support systems… Ben bang dat ze meer nodig zijn dan ooit.

  • Eigenlijk zijn ze altíjd nodig. Maar soms meer zichtbaar. Wat mij dwarszit, is dat managers en beleidsmakers nogal eens beweren dat die systemen belangrijk omdat het hen dan uitkomt om te bezuinigen. En als die steunsystemen er dan niet zijn, dan laat je feitelijk mensen aan hun lot over.

   Leuk dat je ze af en toe leest. Ik krijg geregeld van mensen te horen – ook ‘wildvreemden’ – dat het wordt gewaardeerd.

   Jan

   Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s