Op welke hoogte ligt de lat?

Vanochtend heel vroeg was ik te gast bij een hogeschool. Laat niemand beweren dat er niet wordt gewerkt tot op het laatste moment. Want alhoewel het nog vóór 08.06 uur was, waren er tal van studenten en docenten actief, met de laatste loodjes in de vorm van tentamens.

Wat het precies is, weet ik niet. Maar ik word er meestal wel blij van, van een hogeschool-omgeving. Niet bepaald vanwege de architectuur, maar wel vanwege de atmosfeer. Met de nodige overdrijving zou je kunnen zeggen dat die dynamisch is en leergierigheid uitstraalt. Dat zouden de opleiding, de docenten en de studenten vast ook graag willen horen. Maar dat ís niet zo.

Veel interessanter is dat zo’n school een tableau vormt van jeugdig leven. Dat is, óók op een hogeschool, niet primair gericht op onderwijs of leren. Dat is gericht op elkaar, op interactie en op netwerken.

En juist dát is zo mooi: de hogeschool als sonde in een wereld die eraan komt.

Maar als je daar bent, realiseer je je ook dat diezelfde hogeschool, die die wereld herbergt, wordt beoordeeld. Door de studenten, door de docenten, door de bestuurders, door de concullega’s, door concurrenten in ‘de markt’, door financiers, door beleidmakers, door de hele externe omgeving. Maar op basis waarvan?

Maar wat bepaalt nu eigenlijk de waarde van een instituut of een dienst?

Als je goed kijkt naar zo’n construct als een school, of een bedrijf, dan is die vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. En zeker niet enkelvoudig. Een plaats waar mensen samen samenwerken, wordt toch vaak gekenmerkt door variëteit. Sowieso als gevolg van de verschillen tussen mensen, maar vooral door hun verschillen in aanpak en zienswijze.

Denken in termen van keurmerken, certificaten, audits of normeringen is dientengevolge eigenlijk alleen maar zinvol als recht wordt gedaan aan die diversiteit. Denken dat een gecertificeerd bedrijf of een genormeerde opleiding daardoor significant beter is dan een andere, is een enorme valkuil.

Daar waar in bijvoorbeeld de industrie normen zijn ontwikkeld om ketenprocessen soepel te laten lopen, daar slaan ze soms door in de diensten. Een bout die een andere schroefdraadgang heeft dan de moer waarmee hij moet samenwerken, is rampzalig want dat gaat nooit samen. En als software-ontwikkelaars geen afspraken hebben over gehanteerde standaarden, dan wordt samenwerken ook moeizaam. En die wereld ként nogal wat ‘standaarden’. Maar waar mensen samenwerken, wordt dat toch echt stukken moeilijker.

Dienstverleners moeten zo doelmatig omspringen met de tijd van hun klant en van zichzelf. Dan heb ik het niet over consultants en dergelijke, maar over medewerkers in de thuiszorg, bij een sociale dienst of een andere publieksdienst. Daarop moet je als professional alert zijn. En net als de huisarts die hoog werd geacht omdat hij ‘de tijd nam voor de patiënt’, zo geldt dat hier ook. Daar passen normerende technieken alleen bij als zij zijn gericht op bewustwording. Zo gauw ze normstéllend worden, schieten ze hun doel voorbij.

Nog mooier zijn de talloze certificaten die bedrijven kunnen behalen om aan te tonen dat… ja, wát eigenlijk? Het líjkt wel indrukwekkend, een klussenbus met de aanduiding dat-i ISO-gecertificeerd is. Maar de meeste mensen zegt het niet zoveel. En wat nog mooier is, is de vraag wat je eraan hebt.

Vorig jaar sprak ik in Noord Frankrijk een camping-eigenaar. Zijn camping, drie sterren, was minstens vijf sterren waard. Dat in vergelijking met een camping die inderdaad wel vijf sterren had. Zijn antwoord was verhelderend: “de klanten weten me te vinden,. Zij waarderen mijn kwaliteit en als ik die 5 sterren wil, moet ik me aan allerlei bedrijfsvreemde regels en administratie gaan houden”.

Het is dus maar net welke lat je op welke hoogte legt. Dat is dus een afweging en geen exacte wetenschap. Vandaar dat zo’n hogeschool zich wellicht meer gelegen moet laten liggen aan factoren als ‘sfeer’, ‘toekomstvisie’ en ‘inspirerend’ dan aan bedrijfseconomische indicatoren.

Advertenties

One thought on “Op welke hoogte ligt de lat?

  1. Pingback: Waarom hebben jonge vrouwen lang haar? | "Me dunkt…"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s