Twitter’s eigen beeldtaal

Nieuwe media brengen nieuwe mogelijkheden. Als je oud genoeg bent kun je je wellicht de eerste televisie-uitzendingen herinneren: niet alleen zwart-wit, maar ook met een ideendat je door een kijker naar een andere plek keek. Een omroepster vertelde wat er ging gebeuren en de meeste programma’s waren gemaakt vanuit het perspectief van, laten we zeggen, een theaterbezoeker.

Televisie ontbeerde zijn eigen identiteit. Pas met experimenten van vooral de VPRO en het verdwijnen van de omroep(st)er ontstaat geleidelijk een eigen tv-beeldtaal. De permanente expositie in Beeld & Geluid is wat dat betreft een honingpot om van te snoepen.

Ook op het Internet is het fenomeen te zien. Nog voordat er websites zijn, bestaan er online ‘inhoudsopgaven’ als Gopher. En de eerste webpagina’s zijn eerder gehyperlinkte boekpagina’s, inclusief de daarbij horende vormgevingsideeën, dan de dynamisch samengestelde websites die we nu kennen. En ook hier een terugzoeker die veel nostalgische behoefte kan bevredigen: de Wayback Machine.

Wat mij nu niet snel genoeg kan gaan, is de weg naar het vinden van de eigenheid van social media, en van mobiele apparaten. Hoe kun je bijvoorbeeld Twitter gebruiken? Uiteraard als mini-blogje, of als advertentiekanaal, als (ongecensureerde) nieuwsbron, of als netwerkbindmiddel.

Het zal een kwestie van tijd zijn voordat die eigen taal zich heeft ontwikkeld. En tot die tijd zullen er mensen zijn die met – al dan niet volgbare redeneringen – een oordeel proberen te vellen over het innovatieve karakter ervan. Eerlijk gezegd, denk ik dat de enige lakmoesproef die er is, bestaat uit gebruik. Dat Twitter zo groot werd, is vooral vanwege het blijkbare gegeven dat Twitter goed aansluit bij vormen van menselijke communicatie. Dat ontwerp je dus niet. Dat bestudeer je en vólg je daarna. Maar goed…

Die experimenten zijn soms enorm irritant en tegelijk intrigerend. Je zal je hele tijdlijn maar gevuld zien met een reclame voor een Smart. Maar als die is gedaan zoals deze? (ja, click maar door, want het zijn véél tweets… een hele tekenfilm welteverstaan)

20120706-205430.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s