De (op)komst van de micro-ondernemer

Natuurlijk, er speelt ook een snuf wensdenken in mee. Ik hóóp ook echt dat de basis onder onze economie wordt weggeslagen en wordt vervangen door eentje die nieuwe kansen biedt aan nieuwe spelers. En zoals zovelen, hoop ik óók dat die basis socialer zal zijn, meer aansluitend bij hoe mensen omgaan met elkaar, in netwerken dus. Zoals het hoort, biedt de snelle opkomst van nieuwe mogelijkheden de mogelijkheid dat te kunnen zien. De turbulentie is zó hevig, dat het beeld en vooral het toekomstperspectief welhaast per week kunnen verschillen.

Van één ding ben ik wél overtuigd en dat is dat ons allemaal nieuwe mogelijkheden worden geboden, mogelijkheden tot zelfontplooiing. Daarmee is nog niet gezegd dat alles wat wordt bedacht, ook succesvol is. Maar het is ontegenzeglijk zo dat er méér (klein beginnende) initiatieven zijn en vooral dat die initiatieven niet per sé afkomstig zijn uit kokers van bestaande, grotere bedrijven.

Vandaag las ik dit artikel op Fast Company’s Coexist: The Rise Of The Micro-Entrepreneurship. Lezen! Alleen al vanwege de titel wellicht.

Jamie Wong beschrijft helder een nieuwe economie. Wellicht niet eens zo verschrikkelijk revolutionair anders in zijn processen, maar

What defines this new economy is that it’s built on the empowerment of individuals and the technology that enables this. It’s allowing individuals to create their own jobs. It’s a celebration of life and time, and a shift in perspective of money. Technology now provides an opportunity for people anywhere in the world to monetize their passions. And it’s not just the artists and under-employed flocking to these platforms, but professionals who seek a higher quality of life, greater flexibility, and more time with their families.

Het is een beschrijving van de amerikaanse situatie waar ondernemerschap anders, hoger wordt gewaardeerd dan hier. Maar in een wereld waarin landsgrenzen een andere betekenis krijgen nu ideeën en inzichten veel vrijelijker rondstromen als gevolg van systemen als het Internet, is dat minder van belang.

Helemaal interessant is het als Wong naar de andere kant van het marktmechanisme kijkt: de vraag. Daarover stelt zij

But of course, as in every economy, the growth and survival of micro-entrepreneurship will be determined by the market. Do customers have a palate for the smaller, more custom, and unique experiences that these platforms offer? So far, the verdict is a strong yes.

As our appetite for labor swings away from the corporate culture and structure, so does our taste in buying. Customers use micro-entrepreneurship platforms for many of the same reasons that the entrepreneurs themselves do (…)

Dát is interessant.

Want dan ontstaat er dus een ander soort afweging in het economisch proces. Een afweging gebaseerd op de gun-factor, op kleinschaligheid en vakwerk. In elk geval, zo vertaal ik het maar, op getuigenissen van liefde voor het product.

Eerlijk gezegd, denk ik dat die beweging inderdaad zichtbaar is. Vooral onder uitgevers: muziek- of boeken- of tijdschriftenuitgevers, het maakt niet uit. Op alledrie die vakgebieden zie je openingen van muzikanten of auteurs die producties maken waaruit die liefde voor het product blijkt. De Kift maakt muziek, brengt cd’s uit en maakt die tot (handgemaakte) kunstukjes. En dan hebben we het nog niet over de revival van de vinyl lp. In de boekenbranche meen ik dat ook te bespeuren: naast goedkope bulk, die makkelijk slachtoffer zijn van tablets en e-readers, zijn er de met liefde en zorg gemaakte, duurdere, pronk-uitgaven. Boeken op nét zwaarder papier, nét mooier bindwerk hebben, nét meer leesplezier opleveren.

Maar daar stopt het niet.
Wat te denken van initiatieven als Marqt, dat een poging doet regionaal geproduceerd voedsel aan de man te brengen? Niet goedkoper, maar wel interessant voor de bewuste koper die ‘een statement‘ wil maken tegenover de grootgrutters.

En dan dus ook de door Wong c.s. geduide kleine particuliere initiatieven van mensen anywhere in the world to monetize their passions. Mij geeft het hoop. Maar het leidt ook tot een beeld van een mogelijke samenleving waarin door de grote massa een inkomen bij elkaar wordt gesprokkeld. Zolang dat additioneel is, is dat geen probleem. Maar het wordt één grote ellende als het uitgangspunt wordt.

En met de huidige economische situatie is díe verleiding groot.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s