Vrijbuiters hebben het makkelijker

Het is een keer op keer terugkerend onderwerp: de klaagzang van ondernemers die vinden dat hen onrecht wordt aangedaan door ‘gesubsidieerde’ initiatieven.

Vanochtend stond er weer zo eentje: een ingezonden opiniebijdrage in de De Volkskrant van de hand van Bert Brussen, “hoofdredacteur van DeJaap.nl en columnist van De Volkskrant” (onderaan deze blogpost staan het hele artikel). Hier nu het citaat dat mijn wenkbrauwen deed fronsen:

20120526-105052.jpg

Helemaal ongelijk heeft Bert Brussen niet. Maar de verklaringen die hij hanteert, rammelen. Jezelf vergelijken met iets of iemand die over meer middelen dan jij beschikt, is nooit slim. Voor een bijstandsontvanger is het uitermate frustrerend om je heen allemaal mensen te zien die meer uit te geven hebben dan jij. En dat wordt kwaadmakend, kwetsend als je je realiseert dat er mensen zijn die a. meer krijgen of hebben dan ze nodig hebben of zelfs maar kúnnen uitgeven en b. daarenboven ook nog eens een oordeel hebben over anderen die minder geluk hadden. Ik kan me goed voorstellen dat een organisatie die grotendeels draait op vrijwilligers afgunstig kijkt naar organisaties die betaalde krachten in dienst hebben.

Maar de makke zit ‘m juist ín dat vermeende onderscheid. In het citaat hierboven stelt Brussen dat zijn vrijwilligers bevlogen, betrokken en innovatieve mensen zijn. Maar daarmee impliciet ook dat betaalde krachten dat minder zouden zijn.

Terecht stelt Brussen dat “het niet de financiële middelen zijn die een site succesvol maken”. Dat is inderdaad een waarheid. Uit de wereld van innovaties is bijvoorbeeld bekend dat projecten die uiteindelijke werden gehonoreerd met een (overheids)subsidie slechter presteerden dan de niet-gehonoreerden. En inderdaad zijn enthousiasme en passie veruit belangrijker. Daarin heeft Brusse gelijk.
Maar het gaat mis op het moment dat je in de vergelijking niet meeneemt dat betaalde – in het bijzonder: gesubsidieerde – activiteiten te maken hebben met meer en met beperkende regels.

DeJaap.nl werkt ‘regelarm’. Het is een luis in de pels, een boekanier op volle zee, een vrijbuiter dus die zich weinig tot niets wil en hóeft aan te trekken van regels. Dat is een belangrijke positie, want dit zijn wel de organisaties en initiatieven die veranderingen teweeg kunnen brengen. Die zal, ik val in herhaling, níet uit een sector zelf komen. De vrijbuiters zijn ook daarom van niet te onderschatten belang en waarde.
Maar laten ze nu niet doen alsof ze béter zijn, meer recht van spreken hebben. Daar waar Joop.nl zich heeft te houden aan regels, normen en waarden opgelegd door de subsidiegever, door de opdrachtgever, door de arbeidsrechtwetgever en wie nog meer, daar kan DeJaap.nl zijn gang gaan.

Tot ook DeJaap te groot wordt, institutionaliseert, verder professionaliseert en salarissen gaat betalen en wordt aangevallen door een nieuwe luis in de pels. Want -ook wel saillant- de reden om met DeJaap.nl te beginnen, is absoluut niet oorspronkelijk, maar in hoge mate reactief:

Het idee voor een nieuwe opiniesite ontstond als tegengeluid voor het toen nog op te richten Joop.nl.

Brussens betoog heeft iets verongelijkts. Want volgens Brussen zelf wordt er gewerkt aan “de bouw van een potentieel winstgevend commercieel bedrijf” en dan is een concurrent die een betere startpositie kreeg, blijkbaar een doorn in het oog. Die doorn leidt wel af van je eigen voordeel: dat die ander dan wel de eerste was en aanjager, maar dat de vrijbuiter de meeste bewegingsruimte heeft. Het is in elk geval geen reden om te denken dat een omroep zich niet bezig zou mogen houden met activiteiten op het internet.

Maar ja, wellicht heb ik het allemaal verkeerd gelezen en begrepen.

20120526-105517.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s