Wees toch internationaal, Nederlander

De kop maakt nieuwsgierig: World’s first mental health electronic patient record goes online. Ik ken de site noch het blog. Of het dus een authoriteit is, kan ik je niet vertellen.

Blijkbaar is door een Londens ziekenhuis in samenwerking met Microsoft en diens Health Vault een patiëntendossier ontwikkeld. Nu weet ik een klein beetje wat er in Nederland op dat gebied gebeurt en dus was in elk geval ík erg benieuwd wat dan wel het nieuwswaardige is aan dit project. Dit, blijkbaar:

This approach will provide patients with information that gives them more control over their health and wellbeing. It will empower them to make informed decisions and provide meaningful input into their own care plans and treatment methods – which will ultimately lead to better patient care.

MyHealthBox uses Microsoft’s online HealthVault service and features a health journal that allows patients to track their symptoms, sleep patterns, behaviour and emotions.

“Patients engage in different ways with their clinicians and often express desire to be more involved in the treatment and services they receive,” says Martin Baggaley, medical director at SLaM. “This is why we see Microsoft HealthVault as a valuable tool in helping us to move in the direction of considering and strengthening the patient-clinician relationship by working in partnership with patients to facilitate their recovery journeys.

Kijk. Dat vind ik dus weer ’s ietwat verrassend. Want iets dergelijks hebben we in Nederland al een tijdje. Sterker, ik ben er nog bij betrokken geweest. Een project van Trimbos Instituut en andere om cliënten in de GGZ, en mantelzorgers en behandelaars, een instrument te geven om zelf de regie in handen te krijgen en houden. De naam: Eigen Regie. Hoe het met het project is gesteld, weet ik niet. Mijn bemoeienis was, heel verrassend, met de informatievoorziening.

Zo zijn er wel meer initiatieven in Nederland te vinden. Niet allemaal in de GGZ, da’s waar. Maar in Noord Holland timmert GGZ Noord Holland Noord aan de weg. In dit geval met het onderzoeken van mogelijkheden die iPads bieden voor de zorg.
Of Nijmegen waar Parkinson-net een platform biedt aan patiënten met Parkinson, en hun omgeving.

Het gaat me niet om dit voorbeeld. Wat mij er aan opvalt, is iets wat al heel vroeg in de ontwikkeling van het Internet is bediscussieerd: de gevolgen van een dominante voertaal.
In theorie biedt het Internet een volledig onafhankelijk platform, niet gebonden aan een natie-staat of ander bestuurslichaam. Dat, overigens, betekent níet dat het Internet ongeregeld is. Dat is zeker niet zo. Maar er zijn wel degelijk onduidelijkheden. Het orgaan dat de infrastructuur beheert, heet ICANN. En is, zuiver formeel, onderdeel van het Amerikaans ministerie van Handel. Ook is het zo dat de feitelijke voertaal op het Internet nog steeds Engels is.

Het effect daarvan is dat ook zoiets als het Internet gericht is, en daardoor een bepaalde mate van beroepsblindheid heeft. Met name de taal lijkt er soms toe te leiden dat ontwikkelingen en goede ideeën uit andere taalgebieden niet, nauwelijks of moeilijk in beeld komen. Wellicht vandaar de aandacht voor projecten die als nieuw worden gepresenteerd, maar in bijvoorbeeld Nederland al zijn uitgevoerd.

Dat glazen plafond op het Internet zorgt er daarmee ook voor dat er nog hele continenten te ontdekken zijn. En dat er wellicht vanuit onverwachte hoeken mooie dingen gaan komen.
Het Internet mag van de aarde dan wel een groot dorp hebben gemaakt, maar in dat dorp begrijpen de afzonderlijke wijken elkaar niet goed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s