Je vormt een bedreiging, vergeet dat niet.

Ik zit naar De Wereld Draait Door te kijken. Ideaal programma om, met een kop koffie, je een heel klein beetje te ergeren aan het alsmaar herhalend format. Maar wel een programma waar je naar blijft kijken. Wellicht omdat er geen goed alternatief is.

Zojuist was Jolanda Sap te zien. Ze werd doorgezaagd over het lijsttrekkerschap van Groen Links. Bekend? Tofik Dibi heeft zich óók kandidaat gesteld. En wat opviel, míj opviel, is de drammerige toon waarmee presentator en tafeldame bleven inhakken op de gang van zaken en vermeende emoties.
Vooral die emoties. “Word je niet enorm kwaad van zoiets? Je staat in het centrum van de macht. Kan bijna gaan regeren en dan gebeurt dit. Ik zou kwáád zijn” Ongeveer in die bewoordingen werd getrokken aan Sap om maar in de positie te komen van de leider die geen aanval op zijn positie duldt.

Raar idee.

In de afgelopen periode heb ik het vaker gehoord. Een collega die een nieuwe collega zoekt en er van uit gaat dat die nieuwe collega niet beter moet zijn. Want dat is bedreigend. Eerlijk gezegd was ik stomverbaasd. Voor mij is het juist zaak iemand te vinden die béter is, die nieuwe ideeën inbrengt, die kortom voor vooruitgang zorgt.
Maar als angst regeert, stokt heel het raderwerk. Op den duur.

Vandaag hoorde ik er nog zo eentje van een kennis. Op het werk te horen krijgen dat je leidinggevende denkt dat je op zijn of haar baan aast. En het signaal daarvoor zouden kritische vragen en andere gezichtspunten en ideeën zijn.
Hoe angst ook je waarnemingsvermogen verwringt. Want wat níet meer wordt gezien, is de wáárde van die nieuwe inzichten. En een leidinggevende is er om die op te pikken, niet om ze als bedreigend te zien.

Als angst regeert, gaat op den duur het systeem kapot. In dit laatste geval schijnt die leidinggevende te zijn vertrokken.

Angst kan ook megalomaan worden. En als angst, zoals Nederland momenteel doormaakt, ons hele sociale systeem tot in de kleinste vezels doordrenkt, dan komt ook een samenleving in de problemen.
Leidinggevenden die het niet zien. De mensen die steeds voorzichtiger worden met hun geld, met hun uitgaven. Mensen die blijven zitten op werkplekken waar ze ongeïnspireerd doorwerken uit angst hun baan kwijt te raken.

Angst als raadgever: de slechtste die we kennen. En ook degene die veel media zien als de mediageniekste van het stel.

20120516-203103.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s