Crisis?! Ideeën genoeg!

Techcrunch meldde vanmiddag dat Kickstarter als gevolg van een programmeerfoutje in de API ook projecten-in-ontwikkeling openbaar maakte. De API heeft drie weken ‘open’ gestaan. Da’s natuurlijk lullig en hoort niet. Maar overal waar mensen bij zijn betrokken, moet je er van uit gaan dat er op enig moment iets mis gaat. Zoals dit.

Wat mij het meest verraste, is het aantal projecten-in-ontwikkeling. Volgens het artikel zijn dat er 70.000. Zéventigduizend! Je zou er een gat in de lucht van springen.

Want die 70.000 zijn dus allemaal ideeën, plannen en visies. Ideeën over iets waarvan de bedenker meent dat het goed is voor de samenleving (en wellicht ook goed voor zijn portemonnee).

Toen ik die aantallen zag, schoten onmiddellijk een paar gedachten binnen.
Kickstarter is één van de platforms waarop je kunt crowdfunden. En alhoewel er best wel slimmerikken zullen zijn die op meerdere platforms aanwezig zijn, is het vast en zeker zo dat totaal aantal projecten dus een véélvoud is van die 70.000 (voor het gemak vergetend dat Kickstarter de grootste is).
Als dit de aantallen ideeën zijn waarmee mensen rondlopen; hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat die niet in bedrijven tot bloei komen?
Zijn de bedrijfseconomische ‘spelregels’ zodanig dat zij vernieuwing in de weg staan?
Of is het misschien zo dat in onze structuren enorm veel ‘remmers’ zitten, die met een eigen agenda andermans ideeën tegenhouden?

Laten we nu niet gaan zanikken over het feit dat niet al die 70.000 succesnummers zijn. Dat weten we allemaal heel goed. Waar het om gaat, is dat er dús een enorm potentieel bestaat aan mensen die iets willen.

Wat de cijfers duidelijk maken, is dat ook een land in crisis – en volgens de laatste berichten géldt dat voor Nederland – ongelooflijk veel potentieel heeft. En dat niet de bestaande, maar de nieuwe structuren in staat moeten worden geacht die aan te boren.

Versnellings-agenda’s, topteams, leuk allemaal. Maar de échte kansen en nieuwe ontwikkelingen komen uit kokers als Kickstarter. Alleen daar kan iedereen zijn of haar goede idee aan alle anderen ter beoordeling voorleggen. De keuze wordt gemaakt door met de voeten te stemmen. Hoeveel eenvoudiger en krachtiger wil je het?!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s