De verwoestende kracht van ‘social’.

Om maar met de deur in huis te vallen: aan het woord social kun je niet de vertaling sociaal als in meelevend, empatisch verbinden. Social media moet worden geïnterpreteerd als media die sociale processen ondersteunen. En die sociale processen kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben.

Een paar jaar geleden verscheen een boek dat nogal wat aandacht kreeg: Groundswell, van Forrester’s Charlene Li en Josh Bernoff. In het boek wordt geadstrueerd hoe nieuwe, sociale, technologieën verreikende gevolgen hebben voor bedrijven. Doordat aan individuen instrumenten ter beschikking komen om hun mening, hun macht snel en op grote schaal te verspreiden ontstaan nieuwe machtsbalansen. Li en Bernoff zien een analogie met de kracht die een grondstroom, een onderstroom aan de kust heeft. Je kent het vast wel uit je jeugd: zonder dat het zichtbaar is, voel je dat je benen (zowat) onder je lichaam weg worden getrokken door de stroming. Het verschijnsel heeft al heel wat Oosterburen en andere mensen die de gevaren van de zee niet kennen, in problemen gebracht of erger.

Het is precies dat krachtige gevolg van iets kleins of onzichtbaars dat mij fascineert.

Eerlijk gezegd, denk ik dat eind jaren zeventig is gebeurd. Toen heb ik een blauwe maandag aan een HTS bouwkunde gestudeerd. Een ramp, want de opleiding sloot ‘niet bepaald goed’ aan op mijn vooropleiding (HAVO, toen). Na een jaar ben ik gestopt. Maar toen had ik dus wel al heel mooie en interessante vakken als bouwkunde, bouwkunst, bouwtechniek en kunstgeschiedenis gehad. En had ik geleerd dat er een stof bestaat die wordt gezien als alles-verwoestend: water.
Wat een openbaring was dat. Die docent maakte ons heel duidelijk hoe zoiets vanzelfsprekends en alom aanwezig als water, werkt. Omdat het kan binnendringen in hout en baksteen, is het echt overal in gebouwen te vinden. En omdat het zo leuk meebeweegt op temperatuurwisselingen, is z’n slopende kracht enorm. Laat een stevige, maar volle, fles water maar ’s bevriezen. Die breekt. En dat doen zelfs de stoerste blokken graniet.

Iets dergelijks gaat op voor sociale processen. Ook zo leuk onzichtbaar. En ook zo leuk verwoestend. Soms.

Het is waar wat in Groundswell wordt beschreven. Niet dat de groundswell nieuw is. In het dagelijks leven zijn die fenomenen continue om je heen te vinden. Je ziet ze echter niet altijd.men heel soms kom je er via via mee in aanraking. En met z’n kracht.
Wellicht de bekendste van die processen, is roddel. Da’s, in tegenstelling tot wat men algemeen veronderstelt, niet altijd negatief. Het óver elkaar praten is een belangrijk mechanisme voor sociale binding. Niet alleen ben je het blijkbaar waard om over te praten, maar ook wordt je positie in de groep ermee bepaald.
Dat gebeurt – en dat is wat Li en Bernoff schetsen – ook over bedrijven, werkgevers en merken. Iedere dag weer gaat jouw bedrijf, gaat jouw werkgever, ga jij ergens over de tong. Krampachtig proberen die gesprekken op social media te beheersen, is kortom onbegonnen en vooral onzinnig werk. Want dat zijn niet de enige fora waar die gesprekken plaatsvinden. Het zijn wel de plekken waar de meeste schade kan worden aangebracht en het meeste voordeel is te behalen. Maar vergis je niet door te denken dat wat je niet hoort of ziet er niet is.

Maak jij, of jouw bedrijf, zich vooral druk om imago- en reputatie(schade) op dergelijke netwerken? Ben je ook op diezelfde manier bezig met je contacten in het dagelijkse, fysieke leven? Voor degenen waarvoor geldt dat zij zich in het dagelijks leven niet zoveel gelegen laten liggen aan de anderen: vergis je niet in de effecten!

Over verwoestende kracht van water in vergelijking met sociale media (groundswell). Hoe over je wordt gesproken. Gebeurt ook nu irl. Maar via sociale media zou niet mogen of kunnen?!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s