Instagramwalk071. Wablief?!

Wat denk je? Gaat ’t werken, als je middenin een mensenmenigte zegt te gaan wandelen en dat iedereen die wil, welkom is mee te wandelen? Waarschijnlijk zal er een heel klein aantal mensen meelopen. Maar veel zal ’t niet zijn.

Da’s een verschil met sociale media.

Volgens ondeskundigen – vaak niet-gebruikers met een vooroordeel – zijn sociale media oppervlakkig en vooral goed te vergelijken met een massa anonieme mensen die door elkaar heen kwetteren. Op z’n best kunnen ze de platformen nog vergelijken met een druk café.

En dat klopt niet.

Vanmiddag kwamen rond de 45 mensen bij elkaar. In Leiden. Om te gaan wandelen. Zonder dat iedereen elkaar al eens eerder in levende lijve had ontmoet.
Wat hen bond, was het idee van één van hen, Tom Beek, dat het leuk zou zijn met een groep mensen door de oude binnenstad van Leiden te gaan wandelen. Dat is een te magere basis om mensen mee te krijgen.
Wat wel werkt: binding. En blijkbaar ís die er via die “zwakbindende” sociale media (meer dan in actie op de spontane vraag in een mensenmenigte). Want op de oproep om op zondag 6 mei tussen 12.00 uur en 15.00 uur door Leiden te gaan wandelen, kwamen rond de 45 mensen opdagen.

En het was leuk; vanwege de mensen en het mooie weer.

Waar men zich op verkijkt bij het (ver)oordelen van sociale media, is dat ook daar sociale groepen ontstaan. Die zich binden. Maar in tegenstelling tot fysieke sociale groepen hebben de digitale een veel grotere vijver om in te vissen doordat bijvoorbeeld fysieke afstand irrelavant is geworden.
In Leiden kwamen mensen bij elkaar die allemaal verschillende redenen zullen hebben gehad om te komen: eindelijk eens die of die zíen (of Tom Beek in levende lijve zien), eens een keertje rustig kijkend door een stad lopen, eindelijk eens rondlopen met mensen die net als jij het fotograferen met Instagram leuk vinden. En dan zijn er ongetwijfeld nog meer redenen.

Het effect van zulke ontmoetingen is er. In die twee uur dat we door Leiden rondliepen, zijn er nieuwe contacten gelegd en is er heel, heel veel gesproken (en dus informatie uitgewisseld). Dat dat niet mag worden onderschat, beschreef de Amerikaanse socioloog Granovetter in 1973 al toen hij wees op het het belang van weak ties bij het zoeken naar werk. Of eigenlijk: bij het maken van koppelingen tussen onderscheiden sociale netwerken:

Weak ties are more likely to link members of diflerent small groups than are strong ones, which tend to be concentrated within particular groups.

Voor de volledigheid: Granovetter maakt ook duidelijk dat zijn bevindingen slechts een fractie zijn van een theorie, van een verklaring. Zo moeten ook Bott’s close knitted and loose knitted networks worden meegenomen om iets te kunnen zeggen over het gebrúik van netwerken:

(…) others the ways in which individuals can manipulate these networks to achieve specific goals (Mayer 1966; Boissevain 1968; Kapferer 1969). Both facets are generally supposed to be affected by the structure of one’s network. Bott argued that the crucial variable is that of whether one’s friends tend to know one another (“close-knit” network) or not (“loose-knit” network). Barnes makes this dichotomy into a continuous variable by counting the number of ties observed in the network formed by ego and his friends and dividing it by the ratio of possible ones; this then corresponds to what is often called network “density” (Barnes 1969; Tilly 1969).

Maar nu duiken we te diep voor deze blog die alleen de gedachte ter overpeinzing neerlegt.

Wellicht helpen de contacten die ik vandaag aanhaalde, bij het vinden van een leuke baan. Want dat is nog steeds ook een doorlopende draad in mijn huidige leven: het werkloos zijn, en dus ook de mogelijkheden om in contact te komen met mensen die op hun beurt wellicht weer tips weten te geven.
Ik ga dus zometeen fotoos kijken. En, heel eerlijk gezegd, een beetje bijkomen van de wandeling door Leiden. Want, hoe aangenaam ook, van slenteren word je moe!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s