AH verkoopt gekookte kikkers

Nou moet u dat niet letterlijk nemen, dat Albert Heyn gekookte kikkers verkoopt. Maar overdrachtelijk klopt het wel aardig, hoor. Want hoe zat dat ook alweer?

Wie water kookt en een levende kikker daarin gooit, zal merken dat die kikker onmiddellijk zal proberen uit dat dodelijk-hete water te komen. Maar het dier zal dat niet doen als hij in koud water wordt gezet dat daarna aan de kook wordt gebrácht. Kortom, mits geleidelijk opgevoerd, ontgaat het de kikker dat-i wordt gekookt. In dit filmpje wordt dat nagegaan. Níet voor mensen met zwakke maag!

Het verhaal van de kikker kun je als parabel opvatten voor ingrijpende processen die echter zó traag gaan dat ze niet opvallen. Inderdaad, zo’n beetje de tegenhanger van de revolutie, de snelle paradigmawisseling. Die trage, evolutionaire zijn niet minder relevant.

Albert Heyn – en vast ook andere supermarkten, maar daar viel het me toevallig niet op – lijkt die aanpak van geleidelijke aanpassing te hanteren.
Mij viel het op toen we een zak Witte Bollen Sesam kochten. Die was duurder dan €1,00. En dat was-i de week ervoor nog niet.

Toen ik het er met mijn zoon over had – die bij Albert Heyn werkte als vakkenvuller, tot-i een jaar te oud en te duur werd – vertelde die me dat dat eigenlijk heel veel voorkomt. In stapjes van vaak enkele centen stijgt de prijs. En heel geleidelijk betaalt de klant steeds meer, totdat het oude, hoge prijspeil is bereikt. Het is natuurlijk een zaak van op de kleintjes letten. Maar mij was het nog niet opgevallen dat niet wij maar de grootgrutter zélf wordt bedoeld.

Overigens viel me zojuist de televisiereclame van Albert Heyn op. Ook aardig in dit verband: het bedrijf zendt de boodschap uit echt bezig te zijn met de laagste prijzen. En nog aardiger: dat die lage prijzen daarna ook nog wel ’s doorschieten naar hogere prijspeilen: goedkoper maken en daarna, voor langere tijd, een stuk duurder. Of andersom: een stuk duurder en dan via de korting slechts een deel herstellen.

20120505-191425.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s