Laat zien! Datavisualisatie

Een van de moeilijker communicatie-opgaven voor mensen is het overbrengen van complexe, abstracte begrippen. Een bekende is de idee van God, of iets eenvoudiger Jezus. Want hoe ziet díe er in vredesnaam uit, als hij al bestond? Dat de meeste mensen meteen denken aan een baardige man met hondsvriendelijke ogen en een wit gewaad, is een direct gevolg van impressies van kunstenaars. History Channel maakte in 2010 een twee uur durende documentaire over de vraag.

Ook ingewikkeld zijn cijferreeksen. Het is hét probleem voor iedereen die met grote hoeveelheden data werkt: hoe maak je die toegankelijk? Bijna iedere middelbareschoolleerling kent het wel: de weerzin tegen tabellen en de voorkeur voor diagrammen. Tabellen zijn sowieso stukken saaier om te zien, maar eisen ook meer inspanning omdat je zélf moet nadenken en verbanden moet zien. En aangezien denken een energiegebruikende activiteit is, is het ook een vermoeiende. Veel prettiger zijn de oplossingen waarin iemand anders het denkwerk voor je deed en de uitkomst snel toegankelijk presenteert.

Het is een vak: datavisualisatie (en ook infographics). Daarover spraken we al eerder. Wat opvalt, is dat datavisualisatie een enorm steun in de rug kreeg toen omroepen aan de slag gingen met datasets. Nadat met name vanuit de wereld van beeldend kunstenaars nieuwe representaties van data kwamen, zijn het nu – zo komt het mij voor – de omroepen die zich de vraag stellen hoe data te representeren. Beweging en simulatie maken immers weer meer mogelijk.
Boegbeeld in die wereld is de engelse BBC, met Dimensions bijvoorbeeld. Als je daar eigen Facebook- of Twitternetwerk invoert, krijg je te zien hoeveel van hen in het oude Griekenland níet zouden hebben mogen stemmen (sorry jongens, en meisjes). Het brengt de oorsprong van ‘democratie’ erg dichtbij.

20120501-190217.jpg

Maar in Nederland verweert ook een omroep als VPRO zich kranig. Maar die omroep heeft een naam hoog te houden na de jaren zestig experimenten met Jaap Drupsteen en – maar ik weet dit niet 100% zeker – een prachtige televisiefilm op basis van De Komst Van Joachim Stiller. Dat wordt dan dunnetjes overgedaan met Nederland van Boven.

Ik zal bekennen dat ik het ook erg móói vind, datavisualisatie. En een van van de plekken waar een mooie verzameling is te vinden, heeft ook nog eens een mooie naam Chart Porn. De moeite van het bezoeken waard.

Het is wél de vraag wanneer je weer uit die wond’re wereld terugkeert. Neem de tijd. En geniet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s