5 Bewijzen van visionairen

Dat is wat een Koninginnedag-rommelmarkt met je doet. Naast de pijnlijke voeten van het slenteren, realiseer je je ineens dat thuis nog een leuk boek ligt met prachtvoorbeelden van “wonderlijke gadgets en andere verbluffende vondsten”. Het is een boek dat ik ooit bij De Slegte kocht. Er in vind je 100 voorbeelden uit de verzameling rariteiten en gadgets van een zekere Maurice Collins.

Als je zo’n boekje doorbladert, valt op hoeveel vindingrijkheid er op wereld is. Maar ook hoezeer sommige wensen die wij nu vervult zien in het dagelijks leven al lang geleden ook leefden. En anders werden opgelost. Met de middelen en ideëen van toen.

Vijf voorbeelden uit het boekje Rare Apparaten:

1. De TomTom uit de jaren 1920-1930

20120430-192408.jpg

Een TomTom is feitelijk niet veel anders dan een digitale kaartenlezer. Dit is de versie uit het analoge tijdperk, uit de begintijd van de auto zelfs. De papieren kaart schoof je in de klem en met de ronde beugel zette je het hele apparaat op je bovenbeen vast. Voor mannen noteert de auteur dat dit ontegenzeglijk mooie handvat bij bruusk remmen zorgde voor “bijwerkingen waar we liever niet te lang bij stilstaan”.

2. De genezende werking van elektriciteit

20120430-193016.jpg

“Deze Elektroller uit 1930 gaf, middels een ingebouwde dynamo, elektrische schokjes op de plaatsen waar je jezelf wilde behandelen.”

3. De kopieermachine

20120430-191549.jpg

“In 1840, ruim een eeuw voor de eerste elektrische kopieerder, was er al een draagbare kopieerpers in de handel. De originele brief werd vers en nog nat in de inkt gedrukt tegen een speciaal vel papier en zo gekopieerd. Slim bedacht en bekroond met een patent.”

4. De ligbril

20120430-194314.jpg

Vervang ‘boek’ door ‘tablet’, en zie daar…

“Aan de brillenglazen zitten schuine spiegels bevestigd. Op bed gaan liggen, bril opzetten, boek op de borst en lezen maar. Geen lamme armen en schouders omdat je een boek te lang boven je neus moest houden als een papieren baksteen.”

5. De dictafoon

20120430-194156.jpg

“Deze dictafoon stamt uit de jaren ’20, toen ze al zo’n dertig jaar hadden geëxperimenteerd met dit soort ‘stemmenvangers’. Desondanks had je ook toen nog één apparaat nodig om op te nemen, een ander toestel om de wassen cilinder mee af te spelen en te beluisteren en een derde om de cilinder te wissen. Dat laatste gebeurde door de was voorzichtig af te schrapen.”

Verantwoording: de citaten zijn overgetikt uit Rare Apparaten van Maurice Collins. Niet eenvoudig meer te krijgen, geloof ik. De foto’s zijn met mijn iPhone 4s uit dit boek gemaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s