Belangrijkste voorwaarde: functioneel klein

Om te begrijpen, moeten wij mensen zaken uiteenleggen. Er is niets wat we in één keer snappen. Maar door het in stukjes te hakken en die stukjes te begrijpen, denken we op den duur het totaal te begrijpen. Een op zich logische aanpak, ware het niet dat complexe structuren vaak ook complexe relaties hebben. En daarmee wordt de vraag opgeroepen welke elementen op welke manier wat beïnvloeden. Want als dat niet bekend is, wordt modulair denken een hachelijk onderneming. Je hebt de klem vast al opgemerkt: hoe segmenteer je iets wat je nog niet begrijpt?

Persoonlijk kan ik me dat plastisch nog wel herinneren van de eerste keren dat bijvoorbeeld met Kerst gevogelte moest worden aangesneden. Of de beruchte weerzin die velen hebben tegen vis, vanwege de ‘overal zittende’ graatjes. Zonder kennis van de structuur is zo’n snij-actie echt trial and error. Geen probleem. Gewoon doen.

In kleine, behapbare stukken hakken, is nog belangrijker geworden door de komst van mobiele appraten, vooral degenen met de kleine schermen, de smartphones. Daar immers bepaalt dat verdomd kleine scherm de vrijheid. Wat móet je laten zien om een applicatie nog zinvol te laten zijn?

Die reductie is goed. Goed omdat ze dwingt na te denken over wat de gebruiker echt nodig heeft. Maar het zou wel mooi zijn als de drijfveer ook werkelijk de gebruiker is en niet de (hardware) technische beperking. Dat is bepaald niet eenvoudig.

Een aardig voorbeeld, zij het nog lang niet gebaseerd op gebruikers’ wensen maar wel op gebruikers’ belang, is Cúram Child Welfare. Eenvoud heerst hier. De gratis applicatie is gekoppeld aan een commercieel product, dat zeker. Maar wat opvalt, is dat de mobiele applicatie zo lekker weinig kan. Een hulpverlener krijgt, kort en goed, een eenvoudig notitieblokje, waarmee het moedersysteem kan worden geraadpleegd en gemanipuleerd, en nog functionaliteit als een kaartje. Geen groots systeem. Maar een hulpverlener ter plekke heeft ook niet echt meer nodig!

Het is ook o zo verleidelijk om een applicatie te maken die het hele kantoorsysteem in zich heeft. Op een of andere manier denken sommigen dat goede applicaties die applicaties zijn die zoveel als mogelijk mogelijk maken. En het zijn vaak de niet-professionelen die zo denken. Dat mag je ook vertalen: opdrachtgevers willen vaak teveel in een keer. Dat wordt nog een uitdaging om dat te beteugelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s