‘Vrouwen aan de macht’ gaat ons redden.

In een organisatie als Goldman Sachs – noch in de Wereldbank of de Verenigde Naties – schuilt volgens mij geen progressieve denktank die zou kunnen worden beticht van het najagen van egalitaire idealen. Dan is dit toch ietwat verrassend, en móet het wel waar zijn:

There is compelling evidence that women can be powerful drivers of economic development.

Research from the World Bank, United Nations, and Goldman Sachs demonstrates that gender equality helps reduce poverty and ensure sustainable growth. A recent paper from Goldman Sachs found that closing the gap between male and female employment rates would have huge implications for the global economy, boosting American gross domestic product (GDP) by as much as 9%, Eurozone GDP by 13% and Japanese GDP by 16%. (Goldman Sachs) Research from the Middle East and North Africa shows that if rates of female participation in the labor force increased from their actual levels to predicted levels, average household earnings would increase by as much as 25%. If female participation rates had been at predicted levels, per capita GDP growth rates might have been 0.7% higher per year during the 1990s. This lost potential is significant when compared with an average per capita income growth of 1.9% for the decade. (World Bank)

Het geluid is absoluut niet nieuw. Wat mij wel verbaast, is dat ook hier weer wordt gedacht in termen van economische gróei. Blijkbaar is en blijft het ‘meer,meer,meer’denken leidend. De vraag of het niet ook de weg naar de afgrond is, wordt steeds legitiemer.

Dit onderzoek is dan wel min of meer mainstream; er zijn ook andere geluiden te vinden.
Met name het denken in termen van een niet op schulden gebaseerde economie, is een goed tegenwicht. Onze huidige economie is immers gebaseerd op schulden in de vorm van geld. Immers, met geld kan ik de inlossing van een schuld van jou aan mij regelen: jij geeft mij iets en ik geef jou geld, de schuldbekentenis. Over de gevolgens van zo’n op schulden gebaseerde samenleving is veel te vinden. Interessanter zijn de experimenten om weg te komen uit dit model. En die zijn er. Niet dat ze écht radicaal breken met schuldendenken, maar ze komen soms heel ver.
In het artikel wordt bijvoorbeeld gewezen op Bhutan. Maar ik zou er ook initiatieven onder willen scharen die passen in de LETS-traditie (lokale economie, gebaseerd op ruilhandel), zoals Bitcoin.

De klassieke economie en economische waarden zullen ongetwijfeld nog lang overeind blijven. Hoe we het wenden of keren, we zijn er mee opgevoed, we zijn er tot in al onze vezels aan gewend. Veranderingen zullen dus marginaal zijn.

Tenzij.

Wat natuurlijk weer wel in het voordeel van revolutionaire omwentelingen werkt, is een groeiende onbalans in de samenleving tussen have’s en have not’s. Of een groeiende wrevel over winsten die worden gemaakt met luchthandel. Of angst voor de onbeheersbaarheid van de moderne financiële markten waar ogenschijnlijk alleen nog razendsnelle computers heersen, zoals de mooie VPROdocumentaire Money and Speed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s